Sabtu, 11 Julai 2009

Resepi Rendang Tok

Semalam saya dan adik ke SK Bandar Sunway untuk menyain buku rekod anak2 kesayangan kami. Alhamdulillah Eliza Yasmine & Elmie Daniel mereka agak cemerlang dalam peperiksaan pertengahan tahun ini.Komen guru juga agak memberansangkan.Mereka rajin di sekolah, memberi tumpuan dalam kelas dan tidak nakal. Alhamdulillah.

Kecuali si adik bongsu Eleeza Natasya agak lemah sedikit. Selalunya tumpuan kami berikan lebih kepadanya. Membaca masih merangkak - rangkak lagi.Pesanan guru kelasnya..berikan lebih tumpuan kepadanya kerana dia agak lemah. Akan kami usahakan sesuatu agar dia tidak terus ketinggalan.

Eliza Yasmine agak cemerlang , mendapat tempat pertama dalam kelas dengan 3A 2B bagi subject teras.

Elmie Daniel juga agak cemerlang, mendapat tempat ketiga dalam kelas dengan 4A 1B bagi subject teras.

Eleeza Natasya ..si adik ini agak perlahan sedikit. Jauh ke belakang ditinggalkan oleh si kakak dan abangnya. Hampir dapat tempat terbelakang dengan 1A 2b 1C 1D bagi subject teras.

Malam tadi kami ke KFC Kelana Jaya bagi meraikan kecemerlangan si kakak dan abang. Adik juga tidak ketinggalan turut serta. Moga- moga meraka akan lebih cemerlang lagi untuk final exam nanti.

Oleh kerana hari ni tak kerja saya plan nak masak special sket. Dan rendang tok antara menu pilihan saya hari ni.

Mari saya berikan resepinya :-




Rendang Tok

1kg daging batang pinang yang segar
1/2 kg bawang besar - di ricih halus
1 inchi lengkuas - di tumbuk pecah - pecah
2 sudu besar serbuk ketumbar
2 sudu besar serbuk jintan manis
2 sudu besar serbuk jintan putih
1/2 kg cili kering *
5 ulas bawang putih *
10 biji bawang besar*
1 inchi halia * Kisar halus semua*
Gula melaka - 2 ketul
Garam secukupnya
Kerisik secukupnya
Jika dapat masukkan juga sekeping isi kelapa bakar .
Santan dari 2 biji kelapa

Cara menyediakan :-

Daging di potong kiub dan dibersihkan.
Untuk dapatkan serbuk ketumbar,jintan manis & putih - Goreng tanpa minyak dan kisar halus.
Masukkan semua bahan bahan kecuali gula melaka dan garam ke dalam periuk dan perapkan selama 1 jam.
Kemudian jerangkan di atas api yang sederhana.
Bila ianya sudah kering sedikit, masukkan gula melaka & kerisik.
Akhir sekali barulah masukkan garam.
Masak hingga kering dan rendang akan berwarna kehitaman.
Jika suka boleh juga masukkan daun kunyit.

Nota : Kena kacau selalu supaya tidak hangus. Masak hingga kering.

Untuk lebih banyak resepi boleh juga ke laman web saya di www.geocities.com/yusnida




Tiada ulasan:

Template by:

Free Blog Templates