Last weekend aku masak dendeng daging , masakan kegemaran suami aku.
Meh sini aku kasi resepi, cubalah sedap tau.
Dendeng Daging

daging 1/2 kilo - rebus sampai empuk
lepas tu potong nipis dan lebar ,
lps tu tmbuk sikit dlm lesung batu,
gaul dgn kicap masin + manis smpai hitam daging tu. lepas tu goreng sekejap.
bahan sambal ;-
cili kering / cili merah secukupnya - dlm 15 tngkai.
bwng besar - sebiji
bwn putih - 1 biji.
- blend semua bhn di atas.
jintan manis ,ketumbar - goreng tnpa minyak lps tu tumbuk hncur.
asam jawa secukupnya
garam dan gula secukupnya.
caranya:-
tumis cili blend td dgn srbuk jintan + ketumbar td sampai naik bau dan garing.
masukkan perahan asam jawa , biar mendidih masukkan garam gula. sesuaikan rasanya mngikut selera anda.
bila dan kering masukkan daging tadi. gaulkan smpai mesra .siap utk dimakan . cubalah.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan