Rabu, 30 Mei 2007

Dendeng Daging

Aku suka memasak cuma kadang2 tak sempat nak masak sebab selalu balik rumah lewat .Kerja banyak di ofis.

Last weekend aku masak dendeng daging , masakan kegemaran suami aku.

Meh sini aku kasi resepi, cubalah sedap tau.

Dendeng Daging







daging 1/2 kilo - rebus sampai empuk

lepas tu potong nipis dan lebar ,

lps tu tmbuk sikit dlm lesung batu,

gaul dgn kicap masin + manis smpai hitam daging tu. lepas tu goreng sekejap.

bahan sambal ;-

cili kering / cili merah secukupnya - dlm 15 tngkai.

bwng besar - sebiji

bwn putih - 1 biji.

- blend semua bhn di atas.

jintan manis ,ketumbar - goreng tnpa minyak lps tu tumbuk hncur.

asam jawa secukupnya

garam dan gula secukupnya.

caranya:-

tumis cili blend td dgn srbuk jintan + ketumbar td sampai naik bau dan garing.

masukkan perahan asam jawa , biar mendidih masukkan garam gula. sesuaikan rasanya mngikut selera anda.

bila dan kering masukkan daging tadi. gaulkan smpai mesra .siap utk dimakan . cubalah.

Tiada ulasan:

Template by:

Free Blog Templates