Sunday, August 25, 2013

Alkisah Lebaran - Eden Tak Nak Balik Rayo

Assalam,

Lama dah tak mencarut opsss mencoret kat sini..takdo poi mano doh, ado yo kek sini tompi maleh na nak menulih, takut tangan den longoh, kalau tak longoh pun, bepoloh...ehh boto ko ni..waghih where u 2x..hehe ado faham ko bahaso den nih..

Kali ni nak menaip dlm bahaso orang kampung den, den bukan orng negori semilan, den orang melako tompi tingga ke sempadan nogori semilan tu..sebab dek dah telampau dokek maka caro becakap, caro pemakananan suma dah terpengaruh dgn org negori semilan

Maso baru datang keyelll dulu, nak tergeliat lidah den ghaso ehh nak bercakap caro oghang keyelll...lagi2 dopan boypren yang dah bertaun jadi laki den..kengkadang ado yo terlopehh...tapi den copek2 kaber beb...ai malu yu

Apo nak ceghito ni, den pun tak tau. Nak ceghiter rayo pun macam telambek yo..Syawal pun dah nak habih..

Iyolah ni den nak ceghiter la sikit2 ni..pi buek air kopi secawan samo biskut kepalo lutut kau sekoping

Den balik kampung potang hari mantai..sobab kono nunggu adik den balik kojo..dio tak dapek cuti..hapolah bos dio tu tak paham orang nak balik berayo disuruh ei bekojo..lomah boto

Tompi nak ikut an den pun malih yo nak balik berayo..lotih yo kono memasak..maklumla omak ayah dah tuo..dah uzul..tepakso la kitorang adik beradik tak berapa ramai nihah amik alih kojo2 membuek lomang, memasak ghondang..humang ai manyak boto kojo..manala den nak balik..nak ikut an kok eden kayo mau yo berayo kek london ko..new york ko ..itali ko..kan best

Yelah citer rayo den takdolah semegah citer raya orang lain..den lebih suka berayo apo yg ado yo..dari membanggo diri, cakap bosar, kelentang keluntung tapi hapah pun tak ado..sudah ea sok2 hutang keliling pinggang..den takdo doh..berayo sederhano ajo..namo nak buat pinjaman along semato2 nak bergaya macm orang kayo memang den tak koso doh

Tompi satu yo Melako ni yang den menyampah...tiap2 taun masalah takde air..ado ko patut dari pagi hari mantai dah ditutup ea air paip..mak mampuih ko..mana di cekau an air..alamat ekkk terpaksolah yo buek kojo lain sementaro nuggu air datang nak masak an ghondang samo lomang

Ado ko patut pukul 3 pg baru dtg air .. tu pun kocik yo macam air koncing baby bukan bab* ajo ghoman eh..lotih nak nunggu ponuh segayung..humang ai..den ghaso macam nak poi yo ghumah yb nak den parangkan dio...apo yg di buek ehhh selamo hari ni..makan tido ko apo

Mako kitorang adik beradik menenggekkan lomang samo ghondang subuh2 hari rayo..mak oii ai sodih boto hati den niha..kok kau yang kono cemana lak ghaso eh... syapalihh boto..menyusah an orang yo..tula den maleh nak balik gahyo yo ghaso eh tiap2 tahun

Orang datang berayo wangi2 cantik bergayo den bergelumang lai dengan lomang, ketupek, ghondang lagi..yang wajib ehh masak dendeng..ni resepi mak mentuo den..lahai ghindu ghaso nak balik ghayo ghumah mak mentua tompi adik ni dah jadi  ibu tungga lopeh tu dio penakut pulak tu, nak bawak keto takut, sumo takutlah, terpakso la den jadi drebar dio tiap2 taun..nasib la cik abang sayang den orang baik2..kok oghang jahat tak maun doh den kawin samo dio..dia tak kesah lagipun anak adik den yang bertigo beradik tu dah macam anak sendiri yo..apo nak dikato ali ehh lai..terimo ajolah

Itu la cegito ghayo den..memang tak bes lansung...air takdo sampai den dah nak balik kolompo..rayo tobo dokek2 ajola..harap2 kok ado yb kampung den dokek2 lubuk chino tu yang terbaco blog anak buah dio nihah..tolong la buek sesuatu..takkan tiap2 tahun camniha yo..nanti den jadi macam citer Jihan Tak Nak Balik Raya kek Astro Warna tuhah

Timo kasih baco sampai habih,,ghasak lidah kau dan tergeliat den tak tau..heheh

Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin....












Sunday, February 10, 2013

Pelamin Anganku Musnah

Salam,

Jarang saya blog pasal retis nih..

Tapi hari ni nak citer pasal retis yg menjadi pojaan hatiku ini..

Tak pernah saya menduakannya tau....





 
 
 
Dulu2 kesian kat dia lepas kena tinggal dek Erra Pajira...tapi ttp dia tak kan ndak kat saya nih..

Bila dengar dia ada kekasih hati yang cantik lawa kebabomm si Neelofa nih..

Saya mendoakan hubungan mereka berkekalan dan tak berkubur seperti sebelum ni..

Paserah aje la ..terpaksa la kumerelakan dia pergi..pelamin anganku musnah lagi sekali...huahua


 

Tapi kalau tak jadi la dia dengan Neelofa ni..den ingat nak pasang balik pelamin angan den

Hencem macam tu takde orang ndak..den bila2 aje ndakkk..hahah








 
 
 
 

Saturday, February 9, 2013

Taylors Lake Side & Jelapang Padi

Salam,

Apa khabar ya u all semua..

Minggu lepas dapat call dari Cik Liana , pemilik Restoran Jelapang Padi

Dia berminat nak order Monster Burger dan beberapa produk lain

Teruja I bila dia kata jumpa iklan I kat blog nih...

Syukur Alhamdulillah...

Restoran Jelapang Padi ni kat dalam Taylors Lake Side Campus, Bandar Sunway

Tak pernah lagi masuk dalam Taylors Lake Side nih

Masa keje kat sebuah kolej di SS15 dulu, memang la hari2 masuk keluau kolej

Tapi Taylors kolej ni lain, besar giler, siap ada Starbuck, kedai pakaian dan mcm2 lagi...jakun I

Siap ada tempat student lepak2 tepi lake tu..macam santai kat tepi pantai ajer..untunglah jd anak orang kaya..

Lupa lak nak mengambil gambar..

Cari punya cari akhirnya jumpa la Restoran milik Cik Liana nih

Betul - betul depan lake dan satu - satunya restoran makanan melayu dalam tuh

Sembang - sembang jap ngan Cik Liana pasal bisnes I ni and product2 yang I ada..

Alhamdulilah jika ada rezeki I akan start supply my product kat restoran cik Liana nih

Terima kasih ya Cik Liana, orang Penang yang sungguh la baik hati nih

Kalau ada yg berminat dgn product2 I, jgn la malu2 contact I ya..

Pada yang sms dan call. terima kasih daun keladi,

Jgn serik order dgn I , terharu sgt2 dgn sokongan u all

Salah silap terkurang I mintak maaf

I akhiri entry kali ini dgn sebuah pantun...hah sudah nak berpantun pulak I nih..layan je la ya...heheh

Buah cempedak diluar pagar
Ambil galah tolong hogakan
Saya budak baru belajar
Salah silap tolongla tunjukkan

Selamat bercuti dan GONG XI FA CHAI !!






Sunday, February 3, 2013

Kita Berbeda

Aku  memang kuat merajuk

Ayah kata aku kuat merajuk ...entahlah

Kalau merajuk siapa yang nak pujuk..hehehe

Kali ini aku betul - betul merajuk

Betul - betul jauh hati

Dengan kerenah manusia yang berbagai

Manusia yang sombong dan bongkak

Manusia yang mengejar nama dan jenama

Argggh biarlah mereka dengan cara hidup mereka

Kita berbeda...







Wednesday, January 30, 2013

Damar Yang Berdamar


Apa itu damar?

Damar adalah sejenis serbuk yang digunakan oleh ayah untuk menampal perahu yang bocor

Selalunya bila perahu ayah bocor ayah akan bercuti dari ke sungai

Nanti ayah akan beli serbuk damar dan dibancuh dengan minyak gas...bancuhan ini ayah panggil gegala.

Gegala ni warnaya hitam seperti dodol..perghhh kalau dodol sedap la sikit nak makan

Lepas bancuhan dah siap , saya dan ayah akan sama - sama terbalikkan perahu

See...saya yang baru belasan tahun..gadis sunti pulak tu...dah boleh tolong ayah terbalikkan perahu...percayalah...ni takde makan muntah hantu air untuk jadi kuat macam  cerita Badang tu ya

Kemudian seleps berhempas pulas terbalikkan perahu sampai nak putus urat kentut ..buasir pun macam nak terkeluar dah...proses menampal perahu pun bermula...aku lebih banyak curi tulang dari membantu sebab bau gegala tu busuk..nanti dalam - dalam kuku habis hitam..nanti kawan - kawan ejek saya pengotor..huhuhh...arghhh dorang tak tahu apa yang saya lalui..

Berjemur di tengahari yang panas, dah la takde guna sunblock. Nanti muka jadi hitam dan bila senyum gigi aje yang nampak..dah macam Dayang Senandung pulak..lepas tu nanti berharap nak cium kodok supaya boleh kawin dengan anak raja...kuikui

Bila dah siap gegala perahu, kena biarkan dua tiga hari supaya gegala boleh kering

Lepas dua tiga hari, kami datang balik ke pengkalan dan kena terbalikkan semula perahu tu..

Kalau masih ada air yang masuk kena ulangi balik proses yang sama..aduhaiiiii

Tapi tak boleh mengeluhkan, kena kuatkan semangat unutk teruskan kehidupan.

Sekian catatan kali ini seorang anak nelayan yang berjiwa kental ini...hehehe perasan betul


















Template by:

Free Blog Templates